Tagga #zoopunktse på Instagram för att synas här

Zoo.se Boka På Nätet & Hämta I Butiken

Engelsk Undulat

Går endast köpa i butik.
Engelsk Undulat är något lugnare, tamare & lite större än vanliga små undulater. Undulatens popularitet beror på att den är en både snäll & lättskött fågel som är lätta att få tam. Engelska undulater avlades fram på 1900-talet för fågelutställningar. OBS! Levande djur kan beställas här i webbshoppen, men du måste hämta dem i butiken. För aktuellt lager av levande djur, kontakta butiken på 08-280740. Läs mer
799 kr Rek.pris 799 kr

Undulat

OBS! Levande djur kan beställas här i webbshoppen i par, men du måste hämta dem i butiken. 
Välj 'Hämta i butik' under 'Fraktsätt' i kassan.
För att köpa levande djur måste du vara minst 18 år gammal.

Undulaten är en av våra vanligaste burfåglar, och dess utbredda popularitet beror på att det är en både snäll och lättskött fågel som är lätta att få tam. En undulat som trivs är social och pratsam. Undulaten har en livslängd på cirka 10 år, men de kan bli betydligt äldre.

En vuxen undulat är cirka 15-20 cm lång. De finns i många olika färgvarianter och kombinationer av grön, gul, blå, grå och vit.

Undulaten (Melopsittacus Undulatus) lever i det vilda i stora flockar i Australiens inre grässlätter. Engelska undulater avlades fram på 1900-talet för utställning. De är något lugnare och lite större än vanliga undulater, och har en högre panna.

Att välja kön 

Undulater trivs bäst i flock eller par.

Hanar är något lugnare än honor, medan honan har ett livligare temperament vilket många finner charmigt. Det spelar ingen roll om man har två fåglar av samma eller motsatt kön, de brukar trivas bra ihop oavsett.

När ni kommer hem

Låt undulaten vara ifred det första dygnet, så den får en chans att lära känna sitt nya hem. Ett litet tips är att läsa högt ur undulatboken bredvid buren. Då lär ni er om undulater samtidigt som den vänjer sig vid era röster och närvaro.

Vänta inte för länge med att börja göra undulaten tam, de är snabblärda och blir tryggare om de får lära känna sin nya familj redan första veckan. Håll ena handen i buren för att vänja undulaten vid handen, och använd mjuka rörelser. Ha gärna en bit hirs i handen! När fågeln inte skyggar för att du rör vid inredningen, så försök den att kliva upp på ditt finger.

Släpp fågeln lös först när den är handtam, och dra för fönstren så att den inte flyger in i rutan och skadar sig. Kommer inte fågeln till dig när den ska in i buren, så använd en handduk eller håv att fånga den med. Ge din nya vän mycket uppmärksamhet de första veckorna, så får ni en fin relation som varar.

Buren

Undulater har ett stort flygbehov, så buren kan aldrig bli för stor! För att ge fågeln ett gott liv så rekommenderar vi att du väljer en rymlig bur eller voljär. Välj också en större bur om du ska ha flera fåglar tillsammans. Enligt jordbruksverkets regler får storleken inte understiga 0,31 m2 (45x70x60 cm).

Gallren ska vara täta för att fågeln inte ska kunna rymma. Tänk på att alltid skydda undulaten mot drag, kyla, direkt solsken och eventuella rovdjur.

Inredning

På botten av buren använder man finkornig sand, sandpapper eller naturströ beroende på vad man föredrar. Undulaten behöver snäckskal för matsmältningen, och detta strör man ut i sanden, eller erbjuder i en separat skål. Det finns också sand med snäckskal i.

Botten ska rengöras minst 1-2 gånger i veckan beroende på antalet fåglar i buren. Använd ett effektivt rengöringsmedel för att få bort fläckar på burbottnen. Använd gärna ett desinficeringsmedel emellanåt för att eliminera bakterier och svamp.

Sittpinnarna ska vara av olika tjocklek och material för att ge fötterna jämn belastning. Pinnarna ska vara jämnt fördelade över buren, så att fågeln med lätthet kan flyga mellan dom. De ska inte sitta så att det kan komma spillning i mat/vattenskålarna.

Leksaker är ett enkelt sätt att se till att din fågel alltid har något att göra, och det finns massor att välja på! Variera gärna material och färger. Tumregeln är att går det att pilla sönder eller pingla med så är det skoj! Byt leksaker ofta för att stimulera fågeln.

Ha två matskålar, en var till pellets och fröer, så att du lätt kan slänga fröskalen. Till en början bör du erbjuda vatten i en vattenskål, men en vattenautomat är att föredra när fågeln lärt sig använda den.

Färska frukter och grönt kan erbjudas i en separat skål, eller på ett fruktspett. Hirskolvar kan fästas med en klämma. Det finns också roliga aktiveringsleksaker att gömma nötter, frön och annat gott i.

Sätt gärna en UV-lampa ovanför buren, den hjälper din fågel hålla sig frisk och bilda eget D-vitamin, vilket i sin tur hjälper kalkupptagningen och bidrar till att hålla fågeln glad och frisk.

Föda

Undulaten ska ha fri tillgång till foder, och du kan ge både pellets och undulatfröblandning. När undulaten är ung eller ruggar kan du med fördel blanda äggfoder med pelletsen, det lockar den även att lära sig tycka om pellets.

Som godis kan du erbjuda fröstänger, hirskolvar och fruktblandningar. Undulater tycker också mycket om färskt gräs, vilket man kan odla i en groddbox och erbjuda året om!

Tänk på att undulatens mage är känslig vid stress och miljöombyte. Behåll samma mat som dom är vana vid, byt ej sort. Vänta minst 14 dagar med att ge grönfoder och börja försiktigt med en sak i taget, magen måste vänjas successivt. Frukt och grönsaker kan sedan ges regelbundet men i små mängder.

Allmän skötsel

Vattnet ska bytas dagligen och matskålar och vattenskålen/flaskan diskas. Tillsätt vitaminer regelbundet och häng in ett sepiaskal och ett jodberikat kalkblock i buren.

Undulatens näbb och klor växer hela tiden, så det är viktigt att den har leksaker och inredning att slipa dem på. Klorna bör du klippa om de blir för långa. Använd en speciell klotång
för smådjur. Om man råkar klippa i pulpan är det bra att ha blodstillande medel tillhands. Vill du ha information eller hjälp med kloklippningen så prata med vår personal.

Undulaten ruggar ett par gånger per år, vilket innebär att den byter hela fjäderskruden. Under denna tid är det viktigt att fågeln får extra ruggningsvitaminer. Skulle fågeln börja plocka sig själv på fjädrar så är det ett tecken på att den har väldigt tråkigt, och då måste du som ägare göra den glad igen! För att hindra den från att fortsätta plocka sig kan man spraya bitterspray på fjädrarna.

Undulater tycker om att bada, erbjud den ett fågelbadkar några timmar i veckan, eller duscha den med fina droppar från en blomspruta.

Om undulaten blir sjuk

Vanliga symptom är viktförändringar, missfärgade/tuggade fjädrar, pluggar i näsborrarna, rodnad eller förlust av fjädrar runt ögonen, onormal spillning. Om du upptäcker att din fågel verkar sjuk så kontakta oss omedelbart för rådgivning (och därefter om så behövs en veterinär). 

Erbjud gärna fåglarna att sitta under värmelampa i en del av buren. Detta förebygger sjukdom, och du ser att fågeln mår dåligt om den kurar under lampan hela tiden.

Fortplantning och könsbestämning

Undulater blir könsmogna vid 3-4 månaders ålder. Äggen läggs ungefär varannan dag, och de kläcks efter cirka 18 dygn. Ungarna stannar kvar i boet tills de är cirka 4 veckor, och sedan behöver de föräldrarnas omvårdnad i cirka 2 veckor till innan de är redo att flytta.

Man ser skillnad mellan könen när de blivit könsmogna, då färgen på vaxhuden ovanför näbben skiftar färg. Hos hanen är den klarblå, och hos honan brunfärgad.

Inköpslista

Rymlig bur - minsta storlek för en fågel 45x70x60 cm
Sand, sandpapper eller naturströ som bottenmaterial
Snäckskal
Skål till snäckskal (behövs ej om du har sand i botten)
Undulatfröblandning Pellets (samma sort som undulaten är van vid)
Pellets
Äggfoder
Sittpinnar/sittplatser av olika tjocklek och material
Leksaker av olika slag
Två matskålar
Vattenskål
Vattenautomat
Vitamintillskott (flytande eller pulver)
Ruggningsvitaminer
Sepiaskal
Jodberikad kalksten
Badkar
Spade att göra rent buren med
Rengöringsmedel för burbottnen
Desinficeringsmedel för bur och inredning
Klosax
Blodstillande medel
Hirskolvar
Fröstänger
Groddbox
Transportbur
Värmelampa
UV-lampa
Litteratur om undulater 

Det är nyttigt för barn att växa upp och umgås med djur. De får lära sig ta ansvar och växer med uppgiften att rå om sin vän. Även om fågeln är ämnad som barnets husdjur, så måste en vuxen bära det yttersta ansvaret. Detta skötselråd omfattar grundläggande råd. För fågelns bästa bör du förse dig med ytterligare information.

Läs mer Läs mindre
Läs mer Läs mindre

Tagga #zoopunktse på Instagram för att synas här