Tagga #zoopunktse på Instagram för att synas här

Zoo.se Boka På Nätet & Hämta I Butiken

Dabbagam Baby

Går endast köpa i butik.
Dabbagamer är en växtätande, lättskött ödla utmärkt till nybörjaren. Dabbagamen bör hållas parvis i stora & rymliga terrarier som efterliknar ökenlandskapet. Bottensubstratet bör bestå av sand, gärna lite lerblandad, som är fuktig ner mot terrariets botten. Läs mer
1 599 kr Rek.pris 1 869 kr

Dabb-agam Uromastyx acanthinurus

Dabbagam är en Cites B listad reptil.

OBS! Levande djur kan beställas här i webbshoppen, men du måste hämta dem i butiken.
Välj 'Hämta i butik' under 'Fraktsätt' i kassan. 
För att köpa levande djur måste du vara minst 18 år gammal.

Man känner till tre underarter av Dabbagamer och färgen hos de vuxna individerna kan variera. Juvenilerna har däremot en grå eller brunaktig färgnyans. Färgen kan också skifta beroende på om ödlan utsätts för stress eller vid olika temperaturer. Dessa ödlor kan som vuxna bli upp emot 45 cm långa, honorna något mindre. De kan bli upp emot, och kanske även över 20 år gamla och uppnår sexuell mognad vid 4 års ålder. Vuxenvikten ligger omkring 450 gram, men har sett exemplar som väger upp emot 600 gram. Full vuxenstorlek uppnår agamen först vid 8-9 års ålder.

De juvenila Daggagmerna äter ungefär 75% animialier i form av olika insekter och maskar. De vuxna individerna äter övervägande vegetabilisk föda och kan därför vara ett lämpligt alternativ för den som gillar ödlor, men kanske inte hanteringen av insekter. De äter gärna vegetabilier som örter, sallat, groddar, vete, hirs, linser, frön samt även lite fint hö och frukter.

I naturen lever dessa agamer i sten- och klippöken med sparsamt med vegetation i norra delarna av Afrika. Reviret omfattar normalt drygt en kvadratkilometer och de kan försvara sitt område mot andra individer. Dessa ödlor kan bli aggressiva emot andra individer av sin art. De lever i hålor som de själva gräver där temperaturen håller en ganska jämn nivå. Hålorna som Dabbagamen gräver kan vara flera meter djupa och det är dit de tar sin tillflykt om de blir skrämda. De juvenila individerna av denna ödleart brukar dock inte gräva gropar, utan gömmer sig snarare under ett klippblock eller liknande naturligt gömställe. Blir de skrämda stelnar de till och blir stilla innan de springer och söker skydd.

Man bör hålla Dabbagamen parvis i stora och rymliga terrarier som efterliknar ökenlandskapet. Bottensubstratet bör bestå av sand, gärna lite lerblandad, som är fuktig ner mot terrariets botten. Denna agam ställer krav på tillgång till mycket ljus och så klart även UV strålning. I luften bör det vara 28-45 grader, men solplatsen kan gärna vara lite varmare – 50-60 grader varmt. I de grävda hålorna önskar dessa växelvarma reptiler helst en temperatur mellan 20-25 grader. Luftfuktigheten kan hållas låg (15-30%) dagtid, men gärna höjas genom en liten dusch på kvällen till 60-80%. Genom att erbjuda ditt djur en så optimal miljö som möjligt samt artfränder så kommer du att få maximal glädje av ditt nya husdjur!

I kort:

Svenskt namn: Dabbagam

Latinskt namn: Uromastyx acanthinurus

Könsskillnader: Hanen kan vara lite större, något färggrannare och ha något bredare huvud samt vara lite bredare vid svansens ansättning. Arten är dock svår att könsbestämma.

Vuxenstorlek: 45 cm lång och väger omkring 450 gram.

Livslängd: över 20 år.

Aktivitetsmönster och levnadssätt: Dagaktiv

Levnadsmiljö: Ökenmiljö med bottenmaterail som tillåter grävning av hålor.

Socialt behov: dabbagamen rapporteras ha ett relativt stort socialt behov och hålls troligen bäst med en hane och två till tre honor, men det har även rapporterats om aggressivt beteende mot individer av samma art.

Hantering: Försiktig.

Näringsbehov: Juvenila äter huvudsakligen insekter, men de vuxna är främst beroende av vegetabilier. Kan behöva kalciumtillskott.

Reproduktion: parning sker en gång om året, honan vaktar sina ägg och de 6-23 äggen kläcks efter 8-10 veckor. Som nykläckta väger juvenilerna omkring4-6 gram och har en längd om ca 5 cm. Agamerna håller sig gärna kvar i hålan allt ifrån några veckor till ett par månader innan de ger sig iväg.

Vintervila : sker i vilt tillstånd mellan 2-5 månader och vilan behövs om man planerar att låta sina ödlor reproducera sig.

När du får hem ditt djur: Se till att terrariet redan står färdigt och att alla parametrar håller sig inom ett lämpligt intervall.

vanliga sjukdomar: Olika parasiter.

Sök också gärna mer information på egen hand om det djur du planerar att skaffa!

Cites

CITES står för Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. CITES, är ett internationellt avtal som reglerar handeln med hotade arter av vilda djur och växter.

I EU-förordningarna finns en artlista som listar de hotade arterna i fyra bilagor, A-D.
CITES - A listar de mest hotade arterna.
CITES - B listar arter som riskerar att bli utrotningshotade om inte handeln kontrolleras.
CITES - C listar arter som är utrotningshotade i ett visst land.
CITES - D listar arter som importeras till EU i så stor omfattning att kontroll krävs.

Vi som djuraffär skickar årligen in listor på djuren vi köper in och säljer till Jordbruksverket som är under CITES A och B.
Vi skickar med CITES-intyg till de nya ägarna med de djur som är under CITES B, och fåglar under CITES är ringmärkta. Inga CITES listade djur som säljs är vildfångade.

Läs mer Läs mindre
Läs mer Läs mindre

Tagga #zoopunktse på Instagram för att synas här