Doppvärmare

En doppvärmare hjälper dig att hålla rätt temperatur i akvariet.

Många av de fiskarter vi håller i akvarium kommer från områden i världen där temperaturen i vattnet är högre än vår inomhustemperatur. Ett ouppvärmt akvarium håller samma temperatur som rummet det står i, möjligen värmer belysningen upp vattnet några grader under de timmar den är tänd, men vattnet kyls snabbt när belysningen släcks och variationerna i temperatur kan vara påfrestande för fiskarna. En doppvärmare innehåller en termostat som gör att den slår på och av sig själv vid behov för att upprätthålla den temperatur du bestämt. Doppvärmare kommer i olika styrkor och ett bra mått är att en watt räcker till att värma ungefär två liter vatten vid en inomhustemperatur på 20-22 grader. Ett akvarium på 50 liter ska alltså ha en värmare som är ungefär 25 W och ett akvarium som är 200 liter behöver en värmare som är på 100 W. Om akvariet står i ett rum som är mycket svalare kan en starkare värmare behövas. En del riktigt små värmare, för akvarium upp till 20 eller 30 liter går inte att ställa in, utan håller automatiskt vattnet på en temperatur runt 25 grader.
Doppvärmare fästs i glaset med sugkoppar och bör sitta någonstans där vattnet cirkulerar. Det går bra att gömma doppvärmaren i en bakgrund, om vattnet cirkulerar genom bakgrunden. Annars värmer den bara vattnet i bakgrunden till önskad temperatur och slår sedan av, trots att resten av akvariet kanske är mycket kallare. En doppvärmare ska stängas av innan man byter vatten, då den värmer med vattnet som kylning. Om den lyfts upp medan den är igång eller om vattennivån sänks kan den bli överhettad och spricka. En värmare har ingen kylande effekt, den kan bara höja temperaturen. En del leverantörer marknadsför så kallade okrossbara värmare, som är väldigt tåliga. Vi rekommenderar AquaEls Unbreakable Hot som finns i flera olika wattstyrkor. Ett annat känt och pålitligt märke vi gärna ställer oss bakom är Eheims Jäger som har värmt akvarier i många år.
Mät vattnets temperatur med hjälp av en termometer en bit ifrån värmaren för att se att hela akvariet blir uppvärmt så som du tänkt. Termometrarna kan se ut som klassiska glastermometrar som man fäster med sugkoppar, klisterremsor som man fäster på glaset som visar temperaturen i form av olika färger, eller digitaltermometrar som sitter i eller utanför akvariet, de utvändiga mäter temperaturen genom en liten sond.

Visar 2 produkter på 1 sidor
Visa som Rutnät Listvy
per sida
Visa som Rutnät Listvy
per sida