Nanoakvarium

På senare år har en ny trend vuxit fram och det är små akvarier med fokus på balans och estetik. Akvarierna kallas för nanoakvarier och är vanligen på mellan tio och fyrtio liter.

De har ofta en tilltalande design, antingen kan hörnen vara rundade utan synlig fog eller så kan glaset vara extra vitt och genomskinligt, så kallat optiwhite, för maximal färgåtergivning. Belysningen är ofta kraftfull eftersom många med nanoakvarier vill ha mycket växter.

Nanoakvarier är inte fyrkantiga guldfiskskålar utan tanken är att man ska ha mycket små fiskar, räkor och snäckor i dem. Ursprungligen skapade i sydostasien där många är trångbodda är akvarierna tänkta att i litet format föra in en bit natur i hemmet. Skötseln bygger på balans och akvariet ska locka till eftertanke och skänka akvaristen lugn och harmoni. Man skulle kunna säga att startpaketet är ett bra alternativ för en ung akvarist medan nanoakvarierna är för den vuxna akvaristen. Vi har bra erfarenheter av Aquatic Natures Cocoon-serie och AquaEls Shrimpset.
Båda finns i flera olika storlekar och Cocoon har ett medföljande påhängsfilter som inte tar plats inuti akvariet utan hänger utanpå som en ryggsäck. Belysningen är en kraftig kompaktlampa. AquaEls Shrimpset kommer med ett innerfilter och belysningen är en snyggt designad LED-lampa i svart eller vitt. Fluval har designat ett nanoakvarium som ser ut att sväva i luften; Fluval Edge finns i 23 liter och 46 liter och båda är givna samtalsämnen i vilket rum som helst.
I nanoakvarier passar det bäst med småbladiga växter och snirkliga rötter. Det finns små CO2-anläggningar som passar till nanoakvarier och kombinationen av lugnt vatten, små fiskar, bra ljus och CO2 ger alla möjligheter för att lyckas med växtakvariet. Bland de fiskarter som passar bäst i små akvarier hittar man den gröna neontetran (Paracheirodon simulans), kolglödstetran (Hyphessobrycon amandae), alla dvärgrasboror (Boraras spp,) och givetvis räkor och snäckor i alla möjliga färger. Båda de sistnämnda grupperna äter alger och hjälper på så sätt till med rengöringen av akvariet.
Det finns också en sorts akvarium som fungerar som en länk mellan nanoakvarier och klassiska startpaket och det är mindre akvarier med integrerad utrustning. Där fungerar bakre väggen som ett slags lönnfack och pumpar, filtermaterial och värmare döljs i olika fack. Framifrån syns bara en sil som släpper in vatten och ett utblås som blåser ut det igen. Locket är ofta heltäckande och döljer både lönnfack såväl som akvariet uppifrån och belysningen är ofta inkapslad och väl skyddad.

Visar 22 produkter på 1 sidor
Visa som Rutnät Listvy
per sida
Visa som Rutnät Listvy
per sida