Silikon & Lim

Akvariesilikon och undervattenslim för akvarium. När man limmar ihop glas använder man silikon, och om glaset ska bli ett akvarium är det väldigt viktigt att silikonet är ättiksbaserat och avsett just för akvarier.

Vanliga våtrumssilikon innehåller nämligen antimögelmedel som är dödligt giftigt för alla vattenlevande djur. Stoppa fisk eller snäckor i ett akvarium byggt med våtrumssilikon och de är döda inom tio minuter. Silikon torktid ca 1mm /dygn för att vara helt genomhärdat. Silikonet härdar även under vatten, men den släpper ifrån sig ättiksyra under härdningstiden.

Silikon till akvarium kommer oftast i färgerna svart eller transparent, och vi rekommenderar JBLs AquaSil eller Akvastabils silikon.
När du ska limma ett akvarium måste glasskivorna vara ordentligt rengjorda, dels från smuts men också från det fett man har på fingrarna. När glaset ser helt rent ut gör du rent en gång till med till exempel rödsprit. Applicera sedan silikonet, tejpa gärna bredvid för att få fina linjer och stryk ut fogen med ett intvålat finger. Räkna med att silikonet torkar några millimeter per dygn, det gå alltså inte att fylla vatten i ett akvarium där silikonet inte har härdat. När det har slutat lukta ättika är ofta silikonet torrt.
Det finns också speciella undervattenssilikon som kan användas i akvarium där vattnet av någon anledning måste vara kvar, och om man vill foga ihop stenar i till exempel saltvattensakvarium finns ett speciellt epoxylim som kallas för korallim. Vi rekommenderar DD Aquariums Aquascape epoxy construction till detta ändamål.

Visar 7 produkter på 1 sidor
Visa som Rutnät Listvy
per sida
Visa som Rutnät Listvy
per sida