Akvarieunderlägg

Akvariemattor ochunderlägg för akvarium. När man ställer akvariet på en yta, oavsett om det är en befintlig bänk, en särskild akvariebänk i trä eller en aluminiumställning för akvarier är det viktigt att man lägger någon slags underlag under glaset för att minska risken för tryck, ojämnheter och spänningar.

Det enda undantaget är om akvariet har en plast- eller stålram, då ska den vila endast på ramen.

Tidigare var det vanligt att man använde frigolit under akvariet, men det kan ibland bli för tjock och faktiskt motverka ursprungssyftet, plus att det går att pilla sönder frigoliten om man är lite lagom nyfiken.

Lämpligast är en så kallad underlagsmatta eller akvarieunderlägg som liknar ett klassiskt liggunderlag, fast tunnare.

Det smidigaste sättet att få den att passa exakt är att köpa ett underlägg som är något större än vad akvariet är, ställa akvariet på det så att det står rakt och sedan skära till underlaget med ett vasst rakblad.

Placera akvariet så att det påverkas så lite som möjligt av yttre faktorer som exempelvis solljus eller extrem värme.

Innan du ställer upp akvariet så försäkra dig om att möbeln du placerar det på tål belastningen av ett uppfyllt akvarium, bäst är om du har en möbel speciellt anpassad för detta.

Försäkra dig även om att möbeln står plant, kontrollera gärna med ett vattenpass.

Ett underlägg mellan möbeln och akvariet gör så att eventuella ojämnheter tas upp och utjämnas vilket skyddar akvariet och ökar dess livslängd avsevärt.

Visar 1 produkter på 1 sidor
Visa som Rutnät Listvy
per sida
Visa som Rutnät Listvy
per sida