Fodertillbehör

En foderautomat är ett bra verktyg för den som ska resa bort eller för den som gillar rutiner. Foderautomater består oftast av en fast och en rörlig del, där man fyller den rörliga delen med flingor, pellets, tabletter eller granulat.

På ett givet klockslag snurrar den rörliga delen runt och beroende på hur stor öppning man har ställt in ramlar en viss mängd foder ut i akvariet. Hur länge en foderautomats innehåll räcker beror såklart på hur många och hur stora fiskar man har och hur mycket mat man väljer att ge dem, men som en uppskattning kan man säga att de kan räcka upp till en månad.

Eheim har två pålitliga foderautomater, dels deras vanliga som kan mata fiskarna upp till fyra gånger per dag, och dels den större Eheim Twin som kan laddas med två olika sorters foder utan risk för att dessa blandas och att det ramlar ut för mycket av en sort och för lite av en annan.

Juwel har också en bra och prisvärd foderautomat som passar i en lucka på alla deras akvariemodeller. De allra flesta foderautomater drivs av batterier för att man inte ska riskera att de nollställs i samband med ett strömavbrott.

För at underlätta utfodringen av fiskarna finns det en rad andra fodertillbehör att tillgå, bland annat foderringar, tubifexkorgar, foderklämmor, artemiasilar, tänger och pipetter. Tubifexkorgen håller levande eller fryst tubifex på plats så att ytätande fiskar kan plocka lite i taget, och foderringarna gör samma sak fast med foder som flyter av sig självt, till exempel flingor. En foderklämma hjälper till att hålla fast salladsblad och alger till fiskar som föredrar sådan föda, det kan röra sig om olika arter av malar eller algätande saltvattensfiskar. En pipett kan användas för att punktmata djur som behöver väldigt finfördelad föda, till exempel nykläckta yngel, filtrerarräkor och koraller som behöver stödutfodras. En tång är bra att ha om man ska mata rovfiskar utan att riskera ett finger eller två, eller om man har lite skygga fiskar eller grodor där man vill säkerställa att de får ordentligt med mat.

Visar 6 produkter på 1 sidor
Visa som Rutnät Listvy
per sida
Visa som Rutnät Listvy
per sida