Lysrörslampor

Akvariebelysning - Lågenergilampor och lysrörslampor för akvarium. En passande akvariebelysning i kombination med akvariefiltret är absolut nödvändigt för ditt akvarium. Vissa lysrörslampor främjar växternas tillväxt och minskar uppkomst av alger andra lampor hjälper korallerna i saltvattensakvariet och ger lämpligt ljus för en optimal tillväxt.

Alla lågenergilampor för akvarium har en viss livslängd vilket innebär att du kommer behöva byta ut lamporna förr eller senare.

En del mindre akvarium är för små för att de ska kunna belysas av klassiska lysrör på ett effektivt sätt, akvariet kanske är kortare än vad röret är. Då finns, förutom LED, också en uppsjö av glödlampor och lysrörslampor att välja mellan. Tiden då man skruvade i en vanlig glödlampa i akvarierampen är över. Nu för tiden är akvarielampor energisnåla och speciellt anpassade för fiskarna och särskilt växternas krav. Aquatic Natures Solar Lux lampor skruvas fast på kanten av akvariet och kommer i två olika styrkor, 13 och 26 Watt, och flera olika färgtemperaturer. De passar särskilt bra till små växtakvarier så länge dessa akvarier inte är för höga. Precis som med lysrör så bör man byta lamporna till akvariet regelbundet, var 12-18 månad är lagom. De lyser ofta längre än så men kvaliteten på ljuset sjunker och detta kan särskilt märkas på växterna som går ner sig och på algerna som kan få ett uppsving.
Ha inte lampan tänd längre än tolv timmar per dag. Om dina dagar är långa och du vill se akvariet tänt både tidigt på morgonen och sent på kvällen, ha en timer som stänger av belysningen några timmar mitt på dagen. Om du önskar en svag nattbelysning kan du ha en liten blå lampa tänd under natten. Den gör att du fortfarande kan studera dina fiskar fast det är natt i akvariet och om du har fiskar med rom eller yngel så är det lättare för dem att försvara sin avkomma om det finns lite ljus, förutsatt att fiskarna är av en sådan art att de yngelvårdar såklart. Bra att veta: en lysrörslampa (tidigare lågenergilampa) är ett litet böjt lysrör med E14-, E27-skruvsockel eller bajonettsockel som användes innan LED- armaturer och LED- lamporna kom till akvaristiken, och med driftdonen inbyggda i sockeln istället för i armaturen såsom är fallet med vanliga lysrör. 

 

Visar 3 produkter på 1 sidor
Visa som Rutnät Listvy
per sida
Visa som Rutnät Listvy
per sida