Akvariebelysning

Akvariebelysning - Belysning för akvarium. Armaturer, lysrör, lampor och tillbehör - vi har allt du behöver för att skapa rätt ljus i ditt akvarium. Hur du ljussätter ditt akvarium påverkar hur djur och växter kommer att trivas samt hur du kommer att uppleva akvariet. Du kan ha världens vackraste akvarium men med fel ljus kommer det se tråkigt ut.

Idag finns det många olika sätt att belysa sitt akvarium, allt från traditionella lysrör till moderna och energisnåla LED-belysningar. Utvecklingen går mot allt mer energieffektiva lampor där man får mycket ljus för få watt samtidigt som värmeutvecklingen från lamporna minskar. T8 och T5 är benämningen på två olika typer av lysrör där T8 är den något äldre varianten som är 26 mm i diameter och T5 är ett nyare och smalare rör, endast 16 mm i diameter. T5 har fördelen att det ryms fler watt per centimeter rör. Båda typerna av rör finns i många olika färger som man med fördel kan blanda för att få en vacker ljussättning som passar både fiskar och växter. Lysrör bör man byta ut minst en gång per år eftersom färgspektrat ändras med tiden och de flesta lysrör har en livstid på ca ett år. Tyvärr lyser de oftast längre, men då med ett helt annat ljus vilket blir uppenbart när man byter dem.

I takt med att kostnaden för att tillverka dem sjunker, så blir LED-belysningarna allt mer populära. Fördelarna med LED är många, de är energisnåla, de har bättre ljusstyrka och livslängden på armaturen är längre. En effekt som många inte är medvetna om är hur levande ljuset blir med de flesta LED-armaturer, vattenglitter och blänk ger ett akvarium som är oerhört vackert och levande. 
LED-belysningar finns både som längsgående ramper och även som spotlights som kan läggas till ett akvarium där det redan finns en annan belysning, detta för att få mer liv i vattnet. Aqua Medics Aquasunspot passar bra i både söt och saltvatten.
Om du ser till att ha rätt ljus, det vill säga ett som gynnar växterna, så minskar du också algtillväxten.
Växter såväl som koraller kräver rätt sammansättning av ljus för att trivas, vi har både LED-belysningar och lysrör som fungerar till detta.
Belysningen i ett akvarium ska ersätta solen, så belysningen ska vara tänd ungefär tolv timmar om dagen. Använd gärna en timer eller efterlikna naturen maximalt med en ljusdator som Aqua Medics Sunrise Control som skapar en naturlig dygnsrytm med soluppgång och solnedgång i ditt akvarium.

Visar 41 produkter på 2 sidor
Sida
Visa som Rutnät Listvy
per sida
Sida
Visa som Rutnät Listvy
per sida