Hem / Tips & Råd / Hund / Guide: Fästingmedel
Guide | 1 november 2022
Så fort temperaturen överstiger fem plusgrader är fästingar aktiva och riskerar att drabba både hundar och människor.
Oavsett om din hund använder fästingskydd eller inte, ta för vana att gå igenom hundens päls dagligen och ta bort eventuella fästingar om du hittar någon.
Hur tar jag bort en fästing?
Det finns flera typer av verktyg för att avlägsna fästingar. Vissa ser ut som en liten kofot och andra är som en penna med en lite ögla på. Det viktigaste är att hela fästingen kommer ut. Om rester från fästingen sitter kvar– håll bettet under uppsikt så att ingen inflammation uppstår
Så här tar du enklast bort en fästing:
Vilket fästingskydd ska min hund ha?
Det finns olika typer av fästingmedel till hundar. De vanligaste är spot-on som
appliceras i nacken, och fästinghalsband som båda är receptfria. Det finns också receptbelagd fästingförebyggande medicin i tablettform. Alla fästingmedel har olika verkningstid så kom ihåg när det är dags att förnya. Vissa föredrar naturliga fästingskydd, dessa har ingen forskning bakom sig men många upplever ändå en skillnad.
Fästingburna sjukdomar
Fästingburna sjukdomar som anaplasma och borrelia är relativt vanligt bland hundar. Även TBE förekommer men är mycket mer ovanligt. Oftast leder inte sjukdomarna till allvarliga symtom men här är några du kan hålla utkik efter om du misstänker att ditt hus djur har fått en fästingsmitta:
Tänk på att din hund kan föra över fästingen till dig. Glöm därför inte att kolla dig själv dagligen, speciellt om du sover med ditt husdjur.