Mätinstrument

Utöver att man kan mäta sina vattenvärden med lackmuspapper och dropptest kan man också använda instrument för att ta reda på några vanliga parametrar.

Vanligast är nog saltmätaren som man kontrollerar salthalten i saltvattensakvarier med. Det är en plastbehållare med en flottör i, och beroende på vattnets salthalt så flyter flottören olika högt upp. Salthalt kan också mätas med hjälp av en hydrometer som man låter flyta i någon liter stilla saltvatten, beroende på salthalt så flyter hela mätaren på olika nivåer i vattnet.

Andra vattenvärden som man kan mäta med hjälp av instrument är pH-värde och vattnets elektriska ledningsförmåga, vilket mäts i millisiemens eller microsiemens per centimeter. pH-värdet anger om vattnet är surt, neutralt eller basiskt, och olika fiskar föredrar olika pH-värden beroende på varifrån i världen de kommer och hur förhållandena ser ut där. Många av de fiskar vi håller i akvarier föredrar ett neutralt till surt vatten, men inte alla. Den elektriska ledningsförmågan, eller ledtalet, som det ofta en aning slarvigt förkortas till, visar hur mycket lösta joner det finns i vattnet.

Många fiskar har till exempel svårt att föröka sig i ett vatten som har ett högt ledtal. Om ens kran- eller brunnsvatten innehåller höga halter av salter eller kalk så kan en omvänd osmos vara en bra investering.

Visar 2 produkter på 1 sidor
Visa som Rutnät Listvy
per sida
Visa som Rutnät Listvy
per sida