Koraller & Levande stenar

Zoo.se är stolta över sitt breda sortiment av koraller & levande sten! Vid köp av koraller & levande sten kan du endast välja fraktalternativet "Hämta i butik". Priserna är dagspriser och kan variera från leverans till leverans. Vänligen ring in till vår butik för aktuellt pris 08-280740.

Anemoner

Tvärtemot vad många tror så är anemoner inga växter utan djur, närmare bestämt nässeldjur. De fäster i underlaget med en fot formad som en sugkopp och de kan förflytta sig själva, något som ofta blir ett problem i ett akvarium om de inte trivs. Anemoner har höga krav på vattenkvalitet, ljus och cirkulation och trots att clownfisken är att betrakta som en nybörjarfisk i saltvattensakvarium så innebär inte det per automatik att det är lämpligt att köpa en anemon till sin clownfisk. När anemonen inte trivs börjar den leta efter en bättre plats och det kan bland annat leda till att den sugs in i någon pump och dör. Clownfiskar klarar sig utan anemoner i akvarium, de får ju skydd av akvariets ägare istället, så därför bör man bara köpa en anemon om akvariet är väl inkört och man har goda förutsättningar. I sina tentakler har anemonen nässelceller som den använder för att paralysera och fånga bytesdjur. Dessa nässelceller kan även bränna människor, så ta aldrig i din anemon utan handskar. Eftersom anemonen inte är en växt kan den inte utnyttja fotosyntesen, men den kan samarbeta med någon som kan. Anemoner har egna alger i magen som de utnyttjar för syre och födoämnen. I gengäld hjälper anemonen algen att få tillräckligt bra ljus. Det är av denna anledning anemoner kräver mycket ljus. Tillgodose detta behov med hjälp av lysrör eller LED-armaturer från till exempel Aqua Medic, som erbjuder flera olika längder och styrkor.
I akvarium förekommer en rad olika anemoner, bland annat läderanemon (Heteractis crispa), mattanemon (Stichodactyla haddoni) och bubbel tip anemon (Entacmaea quadricolor). Värt att notera är att clownfiskar inte är immuna mot anemonens gift utan måste vänja sig, och det är heller inte alla arter av clownfiskar som går in i alla arter av anemoner.
Det går bra att stödmata anemonen med bitar av fisk- och räkkött, men mata inte för ofta, den måste hinna gå på toaletten genom munnen mellan matningarna.

Storlek: 5-200 cm
I naturen: Indiska Oceanen, Atlanten, Stilla Havet, Medelhavet, Röda Havet mm
pH: 8,3
Nitrit: 0 mg/l
Nitrat: 0-10 mg/l 
Temperatur: 23-28 C för de arter vi oftast håller i akvarium
Foder: Räk- och fiskbitar. Tillräckligt med ljus är viktigt för att algerna i anemonen ska kunna växa.
Inredning: Använd med fördel skydd runt pumparna och skapa varierad cirkulation i akvariet.
Könsskillnad: Svår att se.
Förökning: 
De kan antingen dela sig och skapar då en kopia av sig själva, eller så kan de föröka sig genom att spermier möter ett ägg.

Mjukkoraller

Mjukkoraller är en lämplig början för den som vill prova på koraller i sitt saltvattensakvarium. De kallas mjukkoraller för att de inte bygger ett skelett av kalciumkarbonat så som stenkorallerna gör. När man tittar på en mjukkorall så är den ofta böjlig och liknar hård gelé till konsistensen.
De allra flesta mjukkoraller lever i symbios med små encelliga alger som behöver bra ljuskällor. 
Man kan säga att mjukkorallen odlar sin egen köksträdgård. Aqua Medic har flera olika längder och styrkor av LED-belysning som är att rekommendera, alternativet är flertalet lysrör anpassade för saltvatten, till exempel JBL Solar Marine Daylight och Solar Ultra Ocean Blue. Utöver att äta av det som algerna ger dem äter många mjukkoraller också av den mat som finns löst i vattnet, bland annat zooplankton. Detta finns också i form av fodertillskott, till exempel JBL Plankton Pur.
Mjukkoraller kan föröka sig genom så kallad knoppning, där korallen skapar en identisk kopia av sig själv som hamnar i närheten, eller genom sexuell förökning där spermier och ägg släpps ut i vattnet för att hitta varandra. Mjukkoraller är lätta att föröka genom delning och de flesta som finns till salu är odlade.
Några vanliga släkten av mjukkoraller som passar i akvarium är pulserande/pumpande Xenia (Xenia spp.) svampkoraller, (Sarcophyton spp,), fingerläderkorall (Sinularia spp.) och Discosoma spp, som ofta kallas för skivanemon trots att det är en korall.
En del mjukkoraller innehåller gifter som man ska vara försiktig med, tillexempelknappkorallen (Palythoa sp.) som innehåller giftet palythoxin som kan göra människor sjuka. 

Storlek: Mycket varierande, beroende på art. Genom förökning kan de efter ett tag täcka stora områden.
I naturen: Indiska Oceanen, Atlanten, Stilla Havet, Medelhavet, Röda Havet mm
pH: 8,3
Nitrit: 0 mg/l
Nitrat: 0-10 mg/l 
Temperatur: 23-28 C för de arter vi oftast håller i akvarium
Foder: De odlar egna alger i bra ljus och kan ges extra foder i form av till exempel JBL Plankton Pur.
Inredning: Det viktigaste är att ljuset når alla koraller och de mest ljuskrävande korallerna bör placeras närmast ytan, uppe på den levande stenen.
Könsskillnad: Syns inte tydligt utanpå.
Förökning: 
Knoppning eller förökning med spermier och ägg.

Stenkoraller

Stenkoraller har ett skelett av kalciumkarbonat vilket ger dem stadga och gör att de inte upplevs lika böjliga och sladdriga som mjukkorallerna gör. Hårdkoraller och deras skelett är basen i alla stora rev, även om en del mjukkoraller också hjälper till vid bildandet av korallrev. Korallen och dess skelett kräver tillskott av en del ämnen för att kunna växa och utvecklas normalt i akvarium; däribland kalcium, magnesium och spårämnen. JBL tillhandahåller detta i produkterna CalciuMarin, TraceMarin och MagnesiuMarin. Utöver detta kräver den också god vattenkvalitet, god cirkulation och mycket ljus. Stenkoraller odlar ofta sina egna alger, så kallade zooaxantheller, och det är därför de behöver så mycket ljus. En mycket sjuk eller stressad korall släpper ifrån sig sina alger och upplevs då som vit, det kallas coral bleeching på engelska och är ett mycket dåligt tecken.
Man delar ofta upp stenkoraller i SPS eller LPS i hobbyn och det står för Small Polyp Stony coral och Large Polyp Stony coral och där anses SPS vara de svårare att hålla. 
Korallens polyper sitter ofta i kolonier och en korall kan alltså bestå av många likadana polyper.
Några populära släkten av LPS är tallrikskorall (Fungia spp,) hjärnkorall (Lobophyllia spp, Favites spp) och hammarkorall (Euphyllia spp. )
Bland de vanligaste SPS hittar man Acropora (Acropora spp) och hornkorall (Hydnopora spp.)
Stenkoraller kan föröka sig genom knoppning, då de skapar en kopia av sig själva, eller genom sexuell förökning där spermier och ägg släpps ut för att hitta varandra.
Utöver att leva av den näring som algerna inuti korallerna ger vill de flesta stenkoraller äta annat också, men till skillnad från mjukkorallerna är det inte zooplankton de är ute efter. (Att mata med zooplankton kan dock vara ett sätt att mata andra djur i akvariet, som stenkorallerna i sin tur gillar att äta.)
Istället föredrar stenkoraller ett väl inkört akvarium med mängder av levande sten och helst ett så kallat refugium där naturlig mat odlas, i kombination med fryst eller levande foder som artemia, cyclops och copepoder. Tropical Marine har ett brett utbud av fryst foder som passar stenkoraller.

Storlek: Från några centimeter upp till väldigt stor storlek.
I naturen: Indiska Oceanen, Atlanten, Stilla Havet, Medelhavet, Röda Havet mm
pH: 8,3
Nitrit: 0 mg/l
Nitrat: 0-10 mg/l 
Temperatur: 23-28 C för de arter vi oftast håller i akvarium
Foder: Egna lager odlade under bra belysning i kombination med levande och fryst foder.
Inredning: Mycket mogen, väl inkörd sten. Gärna refugium.
Könsskillnad: Svår att se.
Förökning: 
Sker via knoppning eller utsläpp av ägg och spermier.

Visar 7 produkter på 1 sidor
Visa som Rutnät Listvy
per sida
Visa som Rutnät Listvy
per sida