4.6 på TrustpilotFri frakt över 599 krSnabba leveranser

Hem / Tips & Råd / Smådjur / Kaninpest och kaningulsot

Kaninpest och kaningulsot

Kaninpest och kaningulsot är två mycket allvarliga sjukdomar som drabbar kaniner. Läs vidare för att förstå sjukdomarna och vilka förebyggande åtgärder du kan ta för att skydda dina kaniner och bevara deras hälsa och välbefinnande.

Vad är kaninpest och kaningulsot?

Kaninpest, även känd som myxomatos, är en sjukdom som sprids via virus och som främst påverkar vilda kaniner men kan också påverka tamkaniner. Den sprids genom insektsbett, direkt och indirekt kontakt med infekterade kaniner och kan orsaka allvarliga symtom såsom svullnad i ögonen, näsan och munnen, och andningssvårigheter. Det finns ingen specifik behandling mot kaninpest vilket leder till att de flesta fallen slutar i dödsfall. 

Gulsot, även känt som Rabbit Viral Hemorrhagic Disease (RVHD), är en annan dödlig virussjukdom som påverkar kaniner. Den sprids genom direkt kontakt med infekterade kaniner eller indirekt genom förorenade föremål. Symtomen kan variera men inkluderar feber, blödningar, leverskador och dödsfall.

Dessa sjukdomar brukar i regel förekomma mer under sommaren. När kaniner spenderar mer tid i utomhusburar ökar risken att de exponeras för sjukdomarna.

Symtom på kaninpest

Symtomen på kaninpest kan variera beroende på sjukdomens svårighetsgrad. En kanin som får svullnader till följd av kaninpesten kan inom några dagar bli blind och därmed få svårt att äta och dricka. Kaninpest är en allvarlig sjukdom med hög dödlighet. Håll därför noga koll ifall din kanin skulle få några av symtomen nedan:

  • Svullnad i ögonen, näsan, munnen, könsorgan

  • Andningssvårigheter

  • Varigt sekret från ögon, nos

  • Vätskefyllda svullnader på huvudet och övriga kroppen

  • Svårt att äta och dricka

vitkanin

Symtom på kaningulsot

Till skillnad från kaninpesten så är symtomen vid kaningulsot annorlunda och förloppet kan vara snabbare. Kaniner som har blivit smittade av kaningulsot dör ofta utan att ha visat några speciella symtom. De kaniner som däremot överlever lite längre kan uppvisa symtom som:

  • Feber

  • Kramper

  • Gulaktig missfärgning av huden och slemhinnorna

  • Blodigt sekret från nos och mun

Behandling och förebyggande åtgärder

Eftersom det inte finns någon specifik behandling för varken kaninpest eller kaningulsot är det otroligt viktigt att vidta förebyggande åtgärder för att minska risken att din kanin smittas av någon av sjukdomarna:

  • Vaccination: Vaccination är den mest effektiva metoden för att skydda kaniner mot kaninpesten och kaningulsot. Vaccinationen ger inte ett 100% skydd mot sjukdomarna men det minskar risken för en allvarlig och dödlig sjukdom. Kontakta din veterinär för att få information om vaccinationsschema och rekommendationer.

  • Hygien och Sanitet: Håll kaninernas burar och omgivningen ren och sanitära för att minska risken för smittspridning.

  • Förhindra kontakt med vilda kaniner: Undvik att släppa ut kaniner i områden där vilda kaniner kan vara närvarande för att minska risken för exponering för kaninpest.

  • Insektskontroll: Använd insektsavstötande medel för att minska risken för insektsbett, som kan vara en källa till smitta.

  • Isolering av sjuka kaniner: Om en kanin visar symtom på kaninpest eller gulsot, isolera omedelbart den från andra kaniner och kontakta en veterinär för rådgivning och behandling.

Relaterade artiklar

Se alla artiklar

Smådjur

Fluglarvsangrepp hos smådjur

2 maj 2024

Vill du också få tips till ditt djur och fina rabatter? Prenumerera på vårt

Nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?

Kundservice

+46 8-280740

Pet Pawr Group AB, Linnégatan 89D (ej butik),

115 23 StockholmSweden

kundservice@zoo.se

ZOO.se har några av Europas största djuraffärer och nu med en större veterinärklink och e-handel som levererar hem till dörren i hela Sverige. Vi på ZOO.se håller koll på allt som handlar om djur och djurägare! Med över 30års erfarenhet i branschen så är vi på ZOO.se är stolta över vårt fantastiska team.

2024 © ZOO.se

Välj land:  

Sverige - SEK